HORVÁTORSZÁGI BÚVÁRKODÁS


HORVÁTORSZÁGI VITORLÁZÁS


HORVÁTORSZÁGI APARTMANOK


Horvátországi Városok

Horvátországi nyaralás: Baska

Horvátországi nyaralás: BaskaA Krk városától 19 km-ra felvő Baška igazi „világvégi paradicsom”, innen bizony már sehová sem vezet tovább országút. Viszont hajóval könnyen elérhetjük Baškáról Rab- szigetét vagy Senj városát. Ezt az eldugott, mediterrán hangulatú kis települést a múlt század elején egy cseh férfi, a Prágai újság igazgatója, nevezett Emil Geistlich fedezte fel. Eredetileg szolgálati útra érkezett ide, de annyira megihlette a környék, hogy olyan riportot készített, melynek hatására özönleni kezdtek Baška-ba a cseh turisták.

Horvátországi nyaralásra minden korosztálynak ideális hely, két kilométer hosszú, homokos strandja mindenkit fürdésre, búvárkodásra, csábít. Lehetőség van vitorlázásra is a közelben, a város mentén végigfutó 14 kilométer hosszú sétányon görkorcsolyázhat, futhat, biciklizhet, vagy éppen jókat beszélgetve nézelődhet mindenki, aki nyaralása során ebbe a hangulatos kis városkába látogat el. A túrakedvelők pedig 14 turistaút közül választhatnak, hogy bejárják gyalog a környéket. Érdemes, mert gyönyörű! A nyári szezonban változatos, eredeti programot gazdagítják a kulturális és szórakozási kínálatot. Akár gyalog is ellátgathatunk a településtől egy kilométerre fekvő Jurandvorba, ahol a horvátok legősibb nyelvemlékének másolatát őrzik. Keressük fel a Szent Luca templomot, ha szeretnénk megnézni ezt a Báskai kőtáblát nyaralásunk során. Ha kalandos sétára vágyunk, látogassunk el a horvátországi Vrbnik városába, amely a középkorban épült egy tengerszint fölé 48 méterrel magasodó szilára. A természeti szépségek iránt érdeklődőknek pedig a Škuljica-barlang-ot ajánljuk.

Krk városa

horvátországi nyaralás: Krk óvárosaA sziget városa a középkorban a Vegliai és a Frangepán grófok fennhatósága alá tartozott és püspöki székhely volt.  Krk városának egyik legfőbb nevezetessége a Városkapu, ami eredetileg a tengerig vezetett, ám ma már kicsit beljebb található. A bástyán megtalálható a Frangepánok címere és egy római kori sírkőmaradvány is. A városfal oldalában egy szűk kis lépcsősoron végighaladva elérkezünk tengerig. Ha horvátországi nyaralásunk alatt a búvárkodás mellett beiktatunk egy sétát is a kikötőben, az éttermek teraszai között megtaláljuk a Városkaput. Akit érdekelnek a XVI-XVII. századi festmények keresse fel  a Szent Quirinus bazilikát és a katedrálist összekötő boltíves átjárót, amin áthaladva eléri a püspöki palotát. A katedrálisba érdemes délelőtt ellátogatni, hátha részünk lehet abban az élményben, mikor a kántor  éppen egyedül orgonál. Figyeljük csak meg jobban a katedrálist, az egyik oldalán nyolc, míg a másikon kilenc oszlopa van, a tetején pedig egy angyal trombitál. Érdemes a horvátországi nyaralás alatt az óváros szűk utcáin bóklászni, ahol turisták és helyiek keverednek és rengeteg érdekes képet lehet készíteni. Ha a horvátországi nyaralás alatt egy kis kulturális élményre is vágyunk, a Frangepán vár udvarán esténként színházi előadások vagy operák közül választhatunk.  Ha épp nem a búvárkodás vagy a vitorlázás köti le a családot, akkor jöhet a strandolás, Krk városában a Drâica strandot érdemes felkeresni. A parton üldögélve megfigyelhetjük a halrajok cikkázását, élvezhetjük a móló nyüzsgését, a tenger morajlását és azt, ahogy a levegőt betölti a tenger és az érett füge illata. Jól esik a hűvös esti szellőben megkóstolni egy horvát fehér bort, vagy éppen valamelyik helyi, tenger gyümölcseiből készült ételspecialitást kipróbálni.