HORVÁTORSZÁGI BÚVÁRKODÁS


HORVÁTORSZÁGI VITORLÁZÁS


HORVÁTORSZÁGI APARTMANOK


Horvátországi nyaralás a világ harmadik legszebb vízesésénél

horvátországi nyaralás plitvice látképGondolta volna, hogy a világ harmadik legszebb vízesése tőlünk alig néhány órányi autóútra van? Pedig így van, a CNN utazási rovatában a horvátországi Plitvicei-tavak  „A világ tíz legszebb vízesése” kategóriában harmadik lett. Versenytársai között ott szerepel a Niagara-vízesés és a hawaii-i Hanakapii’a.


Ez a csodálatos horvátországi gyöngyszem 1979-ben lett az UNESCO Világörökségi helyszínévé. Már 1949-ben Nemzeti Parkká nyilvánították, így ma Horvátország legnagyobb és legrégebbi nemzeti parkja. A Korana-folyó forrásvidékén található 16 tavat vízesések kötik össze egymással. A tájat csodálatos sziklák, barlangok és zuhogók, fenyvesek és védett flóra és fauna teszi együttesen csodálatos, paradicsomi látvánnyá. A védett állatok közül itt él az Alpesi gőte, a Fecskefarkú lepke, a Foltos szalamandra, a Mocsári teknős, a Lábatlan gyík, a Szivárványos pisztráng, míg a növények közül láthatunk itt bókoló Kockásliliomot, Boldogasszony papucsát vagy éppen a mókás nevű Nyalábcsengőkét.  

A horvátországi nemzeti parkok atyjának több bejárata is van. A bejáratnál kapott belépőt őrizzük meg, hiszen ezzel tudunk majd a parkon belül kisvasútra vagy hajóra szállni, hogy a különböző állomásokat elérve majd gyalog, kanyargós ösvényeken vagy éppen a víztükör felé épített fa pallókon is bejárhassuk a területet.

Ellátogatni ide nem csak a horvátországi nyaralás alatt érdemes, hiszen a park egész évben nyitva van. Ősszel, télen, tavasszal és nyáron más-más arcát mutatja, és bizony sokan vannak, akik rendszeresen visszajárnak ide, mert nem bírnak betelni a szépségével. Ha nincs is időnk egy horvátországi nyaralásra, Plitvicét akkor is érdemes megnézni, egyrészt mert közel van, másrészt mert feledhetetlen élményt nyújt minden korosztály számára. Csupán egyetlen dologra figyeljünk indulás előtt: a fényképezőgépet ne hagyjuk otthon! Annak pedig, aki horvátországi nyaralása alatt szeretne itt hosszabban időzni, érdemes a környező kempingek valamelyikében megszállnia.


horvátországi nyaralás plitvicén