HORVÁTORSZÁGI BÚVÁRKODÁS


HORVÁTORSZÁGI VITORLÁZÁS


HORVÁTORSZÁGI APARTMANOK


Horvátországi nyaralás egy érintetlen vadonban

horvátországi nyaralás brijuniHorvátországi nyaralás Brijuni-n

Akinek a képzeletében a horvátországi nyaralás még mindig a betonozott tengerpartokon való izzadással azonosul, az könnyen rehabilitálhatja magát, ha ellátogat Brijuni-re. A szigetcsoport messzeföldön híres szépségéről, nem véletlen, hogy államfők és nemesek töltik itt horvátországi nyaralásukat évszázadok óta. Az Isztria dél-nyugati szakaszán fekvő szigetcsoportot alkotó szigetek összterülete csak 7 négyzetkilométer, de a nemzeti park 34 négyzetkilométeren terül el, mert védett a szigetcsoportokat övező tengeri szakasz is. De nem csak a féltve óvott természeti szépségekben és élőlényekben gyönyörködhet az, aki horvátországi nyaralása alatt felkeresi Brijuni-t, hanem gazdag római és bizánci történelmi érdekességekben is. Bár a szigetcsoport elméletileg lakatlan, nincsenek állandó lakosai, a hajóval ide érkező turisták a nyári szezonban benépesítik. Veli Brijuni-n három szálloda is fogadja azokat, akik a nyüzsgő Pula helyett csendesebb területen szeretnének nyaralni. A horvátországi golfpályák közül itt található a legrégebbi pálya is.

Mindemellett a horvátoknak sikerült a szigetcsoport élővilágát megóvni a turistáktól, a szigeteken rengeteg öltöző madár telel át. A nagy sziget mocsarában fürjek és vadkacsák nevelik utódaikat, tengeri fecskék cikáznak, fülemülék és poszáták énekelnek. A nagyobb vadak közül őzet, muflont láthat a szemfüles kiránduló. Ha pedig nem a főzenban érkezünk ide egy horvátországi pihenésre, akár delfint vagy tengeri teknőst is láthatunk. A botanika kedvelői megcsodálhatják a vad uborkát vagy a tengeri mákot, melyek a sziget különösen védett növényfajai közé tartoznak. A sziget északi oldalán található szafariba látogatva pedig valószínűleg a horvátországi nyaralás legmaradandóbb emlékével ajándékozhatjuk meg gyermekeinket, itt ugyanis struccok, elefántok, antilopok vagy zebrák is láthatóak életnagyságban, közelről. A szafarin túl pedig a szigeten talált csaknem 200 dinoszaurusz lábnyom valamelyike tanúskodik arról, hogy valaha ezek a csodálatos állatok is itt éltek.
A sziget déli oldalán található római villához érve a romok között csukjuk be a szemünket egy pillanatra és képzeljük el, milyen lehetett egy horvátországi nyaralás az ókorban.  A csodálatos természeti környezet és az enyhe tengeri fuvallat azóta sem vesztett vonzerejéből.
A Nemzeti Parkba 210 kuna a felnőtt belépő, a gyerekeknek 105 kunát kell fizetni. Szervezett kirándulások a Pula mellett található Fazana helységből indulnak.