HORVÁTORSZÁGI BÚVÁRKODÁS


HORVÁTORSZÁGI VITORLÁZÁS


HORVÁTORSZÁGI APARTMANOK


Horvátországi nyaralás

 Horvátországi nyaralásra invitáljuk a szabadságukat tervezőket.

 

Az utóbbi években a magyar utazóközönség körében is egyre népszerűbbé váló horvátországi terület csodálatos, búvárkodásra, vitorlázásra is alkalmas tengerpartjaival-sokszor magyar vonatkozású-, műemlékekben is gazdag történelmi városaival, kulturális rendezvényeivel, nemzeti parkjaival, gasztronómiai különlegességeivel méltán hívja fel magára a nyaralás, kikapcsolódás céljából úticélt keresők figyelmét.


Ugrás a horvátországi búvárkodásra        Ugrás a horvátországi vitorlázásra

horvátországi nyaralásA horvátországi nyaralás során a világ egyik legfiatalabb országának romantikus halászfalvai, kristálytiszta, azúrkék tengervize, szőlőskertjei, római kori falakkal körülvett városai, lakóinak vendégszeretete és hazánkhoz való közelsége a nyaralásra vágyók paradicsomává teszik Horvátországot. A horvátországi nyaralás vonzerejét növelik az ország kedvező természeti adottságai is: 1778 kilométeres adriai partvonallal és 1185 szigettel együttesen csaknem 6000 kilométernyi part strandkínálatából válogathatnak az ide érkező turisták horvátországi nyaralásuk során.  Legyenek bár családos üdülők, a hajózás szerelmesei, naturisták, nászutasok, szórakozni vágyók vagy éppen az extrém sportok szerelmesei- a kopár, napsütötte szikláktól, kavicsos vagy homokos tengerparttól a paradicsomba illő, lágy vonalú dombokkal rajzolt tájakon át a vadregényes erdőségekig itt mindenki találhat megfelelő környezetet horvátországi nyaralásához.
Horvátországi nyaralásunk sokszínűségéhez hozzájárul az ország gazdag történelmi múltja is. A horvátországi területek évszázadokon keresztül idegen nagyhatalmaké voltak, ezáltal a Római Birodalom palotáinak, építészeti remekeinek maradványait ugyanúgy megtalálhatja itt a nyaralni vágyó, mint a velenceiek uralma alatt épült erődöket és halászfalvakat, vagy az Osztrák-Magyar Monarchia 17-18. századi barokk stílusú városkáit.
A sokéves elnyomás és a szabadságért való harc megerősítette a horvátok nemzeti öntudatát és a kulturális hagyományaik megőrzésének fontosságát. A kommunizmus bukása és Jugoszlávia széthullása után a gyötrelmes 1990-es éveket követően végül 1995-ben helyreállt a béke Horvátországban. Horvátországi nyaralásunk során is megtapasztalhatjuk, mennyi erőfeszítést tettek a horvátok azért, hogy visszacsalogassák a turistákat. A tudatos és hihetetlenül gyors ütemű újjáépítés megtette hatását: manapság nemzeti bevételük nagy részét képezi az horvátországi nyaralásra érkező turistákból származó jövedelem. A horvátországi partvonal ismét megtelt látogatókkal: németek, olaszok, osztrákok, szlovének és az utóbbi időben egyre több magyar tervezi nyaralását ide. Az elmúlt esztendőben a Horvát Idegenforgalmi Hivatal adatai alapján több, mint 300.000 magyar turista 1.744.048 vendégéjszakát töltött az országban, és idén az első három hónap idegenforgalma magyar vonatkozásban megközelítőleg 25 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest.
Horvátország ma már nem egy megrekedt balkáni állam, fejlesztéseinek köszönhetően nem csak az idegenforgalom tekintetében veszi fel a versenyt nyugati szomszédaival.

horvátországi nyaralás

Lágy mediterrán éghajlatú, virágokkal tarkított vidék, ahol kristálytiszta a tenger. Horvátország kavicsos öblei pihenésre, játékra, fürdésre csábítják az itt nyaralót. Horvátország területén a nyaralás sokszínűségét fokozza a sok –sok történelmi látnivaló, a sok száz éve épült hangulatos templomok, szűk utcák, kellemes kis vendéglátóhelyek.

Horvátország gasztronómiai kultúrája is meglehetősen kedvelt a magyarok körében is, akik évente itt választanak a több ezer szállás, apartman, hotel valamelyike közül a horvátországi nyaralás színes eltöltéséhez. Horvátország hagyományos étele például a rostonsült hal és a finom borok, halas étkek. A horvátországi apartman kínálat az utóbbi években meglehetősen sokat fejlődött színvonalában és elérhetőségében is.

Horvátország minden évben rendkívül népszerű a magyar ás más országbeli látogatók számára is üdülés, nyaralás céljára. Az utóbbi években sokkal jobb minőségű horvátországi szálláshelyek és a menetidőt csökkentő, modern kivitelezésű autópályák hozzájárulnak Horvátország nagyobb népszerűségéhez. A határnál belépve, egészen Rijekáig és Splitig az autópálya teszi gyorssá és könnyeddé a közlekedést Horvátországban.

A menetidő valóban igen rövid, akár öt óra alatt elérhetővé válik közvetlenül a horvát tengerpart. Az Adria partvidék, a lágy hullámú tenger meglehetősen közel van, szerencsére. Pihenésünket, kikapcsolódásunkat, a horvátországi nyaralást ma már számtalan, elegáns, nagy és kedvező árban fellelhető apartman, vendégház szolgálja a horvát tengerparton.

Horvátország és Magyarország történelmi szempontból is jelentősen összefonódott sok száz éven keresztül és összefonódik ma is. Déli szomszédaink számítanak ránk és minden nyáron szeretettel várnak. Minden évben több százezer magyar tervezi az üdülést, nyaralást Horvátországban, s bérel apartmant, szállást, vagy választja egy kényelmes hotel szolgáltatásait. Horvátország tengerpartjai, sok látnivalóval szolgáló városai számos érdekes programmal is várnak. A horvát tengerpart, Horvátország megfelelő, turisztikai szempontból való fejlesztése már egész hosszú ideje megkezdődött, hiszen mint népszerű fürdő –és üdülőhely, tengerpartja már az Osztrák –Magyar Monarchia idején híres volt és a Monarchiából számosan látogatták e tengerpartokat.

Mindez az ország fejlesztését, fejlődését elősegítette. A II. Világháború rövid időre törést okozott ebben a fejlődésben, utána ugyanis Horvátországot Jugoszláviához csatolták. Horvátország 1991 –ben lett teljesen független. Mint szuverén állam, Horvátország teljes gőzzel kezdte újra a turisztikai célú fejlesztéseket, amihez csodás tengerpartja, nagy történelmi múltú és szép városai, kellemes üdülő települései adták, adják az alapot. Mára Európa egyik legnépszerűbb úti célja a nyaralás, pihenés, üdülés szempontjából Horvátország. A magyarok különösen szeretik, mert az árak barátiak, a környezet csendes és kellemes, az éghajlat pihentető és lágy, s nem utolsósorban a horvátok kedvesek és segítőkészek.

Horvátország minden évszakban tartogat kellemes élményeket, a tengerpart és mesés horvát szigetvilág egésze tele van sok –sok különlegességgel. A horvátországi apartmanok, szállások, hotelek mindegyike a hangulatos környezethez igazodva, harmonikus egységben épült és működik, hogy az üdülő, pihenő emberek a lehető leggondtalanabbul tölthessék a nyaralást. Horvátország tájai egyediek és van bennük valami megmagyarázhatatlan romantika. Horvátországi nyaralás során a legtöbb utazó nem is éri be csupán a fürdéssel a tengerben, sok mindent kipróbálnak, s a helyiek ehhez hozzá is járulnak. A tengerpartok mellett ugyanis az érdekes népszokások, nagyon szép történelmi építészeti emlékek teszik az utazást, üdülést még változatosabbá és tartalmasabbá Horvátországban.

A horvát konyha például nagy érdeklődésre tart számot és a horvátországi kisebb vendéglátóhelyektől a nagyobb éttermekig. A horvátországi apartmanok, hotelek közelében lévő ezerféle vendéglátóhelyig ezerféle módon ismerkedhetünk meg a horvát konyha remekeivel, a jó vörösborokkal és ízletese halas ételekkel. Horvátországi nyaralás, üdülés alkalmával a turisták szívesen ismerkednek az ország változatos élővilágával, természeti kincseivel is. Összeállításunkban igyekszünk e szép országot minél részletesebben és változatosabban bemutatni Önöknek, hogy a horvátországi nyaralás minél sokoldalúbban kellemes legyen.

Dalmácia tengerpartja, partvidéke meglehetősen kedvelt a turisták körében, a horvátországi nyaralás, üdülés céljára az egyik legsokoldalúbb, legvonzóbb cél. Dalmáciában a helyiek számára nagyon fontos és szeretett dolog a tenger. A dalmát tengerpart a horvátországi nyaralás, üdülés egyik legnépszerűbb úti célja és ez nem hiába van így: az egész környezet lelkileg megnyugtató és frissítő hatással van az emberre, rendkívül színpompás és tiszta levegőjű természeti környezet, érdekes, harsogóan egészséges, zöld növények, kristálytiszta tengervíz. A mediterrán jellegű dalmát táj alapvető részei a puhalevelű olajfák, egyéb jellegzetes mediterrán növények, dús virágba boruló növényzet. A horvátországi nyaralás során jellegzetes élmény a táj szépsége mellett a tengerparton fújó, fűszeres illatú szél és a horvát tengerpart jellegzetes, egészséges hatása még az emberi szervezetre is, hiszen mint minden tengerpart levegője, sós levegőjével tisztítja a tüdőt és élesíti az érzékeket. A dalmát tengerpart a horvátországi nyaralás szempontjából tehát, az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt is népszerű. A dalmát tengerpart szőlőtermesztéséről is híres, a szőlőtőke –sorok szép látványt nyújtanak és a szél viszi a szőlő illatát. Horvátországi nyaralás során tehát nemcsak strandolás, hanem a finom borok megkóstolása, a helyi ételkülönlegességek is pluszt adnak.

1995 és 1996 táján, Horvátország már biztonságosnak és keresettnek számított, mint üdülési, nyaralási úti cél, a turisták egyik legkedveltebb célpontja. Svájc, Olaszország, Németország, s távolabbi országok is képviseltetik magukat minden évben itt, ez pedig fokozza a változatosságot és mozgalmasságot.1996 –tól már vásárolni is lehet Horvátországban apartmant, vendégházat és nagyon sok magyar azóta is él ezzel a lehetőséggel. Ezzel számítandó nagyjából az ingatlanár –emelkedés is, ami kétségtelenül a vendéglátás színvonalának még erőteljesebb javulását eredményezte, s jelenleg is eredményezi. Horvátországi nyaralás, üdülés céljára számtalan magyar vásárol apartmant, vendégházat, s akár kisebb –nagyobb hotelekkel is foglalkoznak, illetve kibővítik és fejlesztik a vendégházakat Horvátországban.

A magyar vendégek pedig, a kellemes, romantikus természeti környezetet, a hangulatot érthetően fontosnak tartva, rendszeresen visszajárnak. Az ingatlanárak még mindig nem annyira magasak, hogy ne érje meg befektetésként vásárolni Horvátországban apartmant, házat. Tehát, az ingatlanbefektetés fő célpontja és területe is Horvátország maradt Európában. Még mindig rendkívül dinamikusan fejlődik az ország, állandóan továbbfejlesztik a horvátországi nyaralás, üdülés biztosított színvonalához szükséges szolgáltatásokat a helyi apartman tulajdonosokon kívül a hotelek, szálláshelyek is.  A vendégek nem hiába járnak vissza, nem hiába lesz a horvátországi nyaralás, üdülés rendszeres program egy –egy család életében: mert a nyaralást egyszerűen, olcsón megoldják, mert a gyönyörű környezet harmóniája rendkívüli vonzó hatással van az emberre. Horvátország a nyugalom és a kikapcsolódás országa, ahol örömmel összegyűlhet a család minden évben a barátokkal. A horvátországi nyaralás céljára számos fajta apartman, ingatlan áll rendelkezésre, melyekben mind igen kedvező árakon oldhatja meg a horvátországi pihenést, nyaralást. Ha már nagyon kevés ideje van és nem szeretne a nyaralás megszervezésével sokat bajlódni, akkor is számíthat segítségünkre, mi mindig megkeressük Önnek a legjobb horvátországi nyaralás, pihenés ajánlatot. Nemcsak nyáron, az év bármely szakában igen kedvező ajánlatokkal várja Horvátország.

Horvátország esetén igen jó áron valósítható meg a tengerparti nyaralás, üdülés, s nagyban megkönnyíti az Ön számára is a nyugodt kikapcsolódást, hogy az üdülőhely Hazánk szomszédságában, meglehetősen közel van. Nagyon kedvező horvátországi apartman bérlési lehetőségek vannak, nagyon sok horvátországi nyaraló, ingatlan igen kedvező feltételekkel bérelhető, Ön heteket nyaralhat családjával a tengerparton, s ez máshol sokkal drágább lenne. Minden évben, amikor csak igénye van rá, választhat praktikus horvátországi nyaralás, pihenés ajánlataink közül, Ön csak megrendeli az üdülés csomag ajánlatot, s már utazhat is. Tavasszal és ősszel és télen is nagyon jó választás Horvátország a pihenés, feltöltődés céljára. Ekkor nyugodtabb, csendesebb az élet a horvát tengerparton is, hiszen kevesebb a turista, mint nyáron. Az egész család nyugodtan üdülhet a kiválasztott apartmanban a horvát tengerparton.

Egyre több kisebb és nagyobb, kellemes hangulatú vendéglátóhely nyílik Horvátországban a tengerpartokon kívül más városokban, falvakban is, melyek által felfedezheti a változatos helyi étkeket, italokat. A horvát tengerparton számos kávézó, büfé, grillező –és sütő helyek vannak, melyek hangulatosak és nem drágák. Fedezze fel Horvátország változatosságát üdülés, nyaralás alatt! Horvátországi nyaralás kapcsán, a főszezon hosszabb, mint Európa más országaiban, áprilistól szeptemberig a kellemes meleg idő lehetővé teszi a teljes körű kikapcsolódást, fürdőzést a tengerben.

Horvátországban azért is érdemes nyaralni, strandolni a horvát tengerparton, mert a tenger vize kiemelkedően tiszta, a területet az UNESCO védi. 1996 óta minden évben Horvátországban a legtisztább a tengervíz Európa más tengerparttal rendelkező országaihoz képest. Nagy szerencse volt ugyanis Horvátország ipari fejlődése, fejlesztése teerén, hogy a nehézipart soha nem erőltették, így nem károsították vele a környezetet, ellentétben más országokkal, akik nem jártak ilyen jól a szocializmus idején. Horvátországi nyaralás pontosan ezért az egészségről és a szabad sportolási lehetősségekről is szól, a horvát tengerpart teljesen ideális a túrázás, a természetjárás számára is, a természetet kedvelők gyönyörködhetnek a tájban és járhatják akár egész nap a vad hatású és gyönyörű vidéket. A tenger tiszta vize kiemelkedően alkalmas búvárkodásra és vitorlázásra, a horvátországi nyaralás, pihenés lehető legjobb programjai lehetnek ezek a dinamikus és népszerű sportok. Számos vitorlás, hajós klub működik, melyeket horvátországi nyaralása során kedvező feltételekkel vehet igénybe és érdeklődhet a bérelhető hajók, kisebb csónakok árairól egyaránt.

A horvátországi nyaralás akkor sem fog különösen gondot okozni, ha angolul szeretnénk nagyrészt kommunikálni, hiszen elég párszáz szót megtanulni horvátul és ismerni nagyjából a jogszabályokat, melyek az utazással kapcsolatban felmerülhetnek, s így a horvátországi nyaralás, üdülés már egészen biztosan problémamentes lesz. Akár horvátországi apartman bérlés, akár nyaralás, üdülés, pár napos vagy egy hetes üdülés ajánlat keltette fel az Ön figyelmét, segítünk mindenben.

Horvátország kultúrájára nagyon sok kultúra együttesen volt hatással az évszázadok során. Történelmi nevezetességeit megcsodálhatjuk, szinte minden városban találunk valamit, ami kihagyhatatlan, amit mindenképpen érdemes megnézni a horvátországi nyaralás, üdülés során. Horvátország infrastruktúrája meglehetősen fejlett. Emiatt nagyon könnyű és gyors, biztonságos a közlekedés akár autóval, akár busszal. használja ki a horvátországi nyaralás, üdülés alkalmával a kedvezményes járműbérlési lehetőségeket is! Hajók, csónakok bérlési lehetőségeivel kapcsolatban célszerű annál a településnél érdeklődni, ahova Ön tervezi pihenését, nyaralását. Autóval, busszal akár hat óra alatt elérheti az Adria partjait. A horvátországi nyaralás nemcsak a családi üdülés, nyaralás céljára ideális, hanem egyénileg és párban is lehet nagyon sok, személyre szabottan jó, különleges szórakozást, programot találni. Minden korosztály bőven talál ízlésének, érdeklődési körének megfelelő szórakozást.

A horvátországi nyaralás, üdülés céljára nemcsak remek építésű apartmanok és vendégházak, hanem hotelek, szállások is nagy számban állnak rendelkezésre, s legtöbbször háromcsillagos hoteleket találunk Horvátországban, melyek nagyon sok kiváló kényelmi szempontnak megfelelnek. Szálláshelyek nagyon nagy számban találhatóak Horvátországban, sokan, akik kimennek nyaralni, foglalás nélkül is, az „utcáról” is találnak szállást, viszont mindenképpen biztosabb és biztonságosabb foglalni a szálláshelyet. A horvátországi apartmanok magas színvonalúak és megfelelnek az európai normáknak.

Horvátország: érdekes tények
Horvátország Európának pontosan a közepén található, több, mint ezer apró sziget tartozik hozzá. Nagyon színes és változatos tengerparti ország. Horvátország alapterülete 56.538 km2. Horvátország tengerpartja, mely az Adriai –tenger mentén terül el, összesen 1778 km hosszú. A szigeteket összeszámolva, az összes tengerparti terület hosszúsága 4012 kilométer. Emiatt Horvátország jelentős része áll tengerpartból, ami nagyon változatos, szemet gyönyörködtető. A Horvátországot választó nyaraló turisták legkedveltebb célpontjai az Istriai félsziget, Dalmácia és a Kvarner –Öböl partjai. Horvátország éghajlata meglehetősen változékony, az ország hosszú területe miat, melyre sok minden hatással van. Horvátország szlavón területeinek éghajlata Közép –Európa éghajlatával megegyezik, a déli területek ehhez képest már mediterrán klímájúak. A tél itt meglehetősen enyhe, a nyár pedig meleg. A tengervíz is 22 vagy 25 fokos is lehet, ami kedvez az élvezetes, frissítő strandolásnak, fürdőzésnek.  A víz hőmérséklete nagyon kellemes és egész szezonban az marad.  A turisták nagyon szeretik a kicsi, hangulatos utcákat a horvát óvárosokban, melyek a régmúlt időket idézik.

A városok építészeti stílusain, megjelenésén meglehetősen látszik azoknak a népeknek, kulturális hatása, akik Horvátország kultúráját befolyásolták, például a görögök, rómaiak, Bizánc, szlávok.

Horvátországba nemcsak szárazfölön lehet kényelmesen eljutni: fapados repülő járatok indulnak, melyek célpontja Split vagy Dubrovnik.  Ez azoknak lehet igazán praktikus, akik Budapesten vagy környékén laknak. Aki Magyarország délebben fekvő részén lakik, annak praktikusabb az autó vagy a busz, kisbusz, esetleg vonat.

A nyaralás Horvátországban nemcsak a kilencvenes években volt elérhető és praktikus a magyar középosztály számára, hanem napjainkban is az maradt! Használja ki a számos kedvező lehetőséget, melyekkel olcsóbbá teheti pihenését, üdülését!
Érdekes adat, hogy a horvátok találták fel a nyakkendőt, amely ezután népszerűvé vált nagyon hamar a többi országban, mint a férfi viselet része, először a francia katonaság vette át a horvát katonaságtól, a 17. században.

Van egy érdekes város Horvátországban, amelynek egykori lakói gyakorlatilag kalózok voltak: Omis városa. A Velence felé tartó kereskedőhajókat fosztották ki.

A Vransko édesvizű tó színesíti Horvátországban a strandolási lehetőségeket, ez látja el a Cres –szigetet is. Horvátországban a Kornati-szigetcsoport meglehetősen nagy szigetcsoport, a Földközi-tenger területén a legtöbb sziget itt található meg egyszerre. Nagyon jól lehet itt vitorlázni, búvárkodni. Ez a szigetcsoport 89 szigetet foglal magába.

Rab szigete arról is ismeretes, hogy itt született Marinus kőfaragó mester, aki San Marino miniállamot alapította. Nikola Tesla (1856-1943) is horvát volt, aki feltalálta a váltóáramú technikát. A mágneses indukció mértékegységét róla nevezték el. Horvátországban a Kvarner-öbölben lévő Susak sziget teljesen homok által borított, az egész homokból áll. Ez a sziget egy természetes homok képződmény. A susaki borok íze az itteni talaj miatt különleges. Losinj és Cres szigetek körül delfinek populációja él, nagyjából százötven delfin él itt egy helyen.  Sissy császárné is építtetett Mali Losinjon egy csodás villát, amely ma is áll. még napjainkban is áll. IV. Béla királyunk a tatárjárás elől a trogiri erőd falai közé menekült.

Kevesen tudják, hogy a horvát pénznem, a kuna elnevezése eredetileg a nyest szóból ered. A nyest bőre ugyanis  a X.-XII. században, mint fizetőeszköz, volt használatos Horvátországban. A horvát tenerpartot a világsztárok is igen kedvelik, és gyakran pihennek itt, például Steven Spielberg, Bill Gates, John Malkovich, Bernie Eccleston és Monaco hercegnője. Brac szigetén bányászott köveket is felhasználtak a Fehér Ház építéséhez.

Nemcsak a horvát tengerpart és az Adriai Tenger, hanem a Plitvicei Nemzeti Park is az UNESCO által védett, a Világörökség része, emellett még hasonlóképpen Dubrovnik, a Porec városában található Euphrasia bazilika is. Ugyanúgy a Világörökség része Trogir történelmi központi része, Split óvárosa, ahol a Diocletianus palota található, illetve a sibeniki székesegyház és még nagyon sok már terület és emlék Horvátországban.