HORVÁTORSZÁGI BÚVÁRKODÁS


HORVÁTORSZÁGI VITORLÁZÁS


HORVÁTORSZÁGI APARTMANOK


A horvátországi nyaralás egyik legkedveltebb célpontja:Krk-szigete

Miért érdemes KRK-re látogatni?

-mert közel van Magyarországhoz
-kényelmesen megközelíthető, végig autópálya vezet idáig
-természeti szépségekben gazdag, lágy, mediterrán éghajlatú terület kristálytiszta tengerrel, évente több, mint 2500 órányi napsütéssel
-történelmi emlékekben gazdag városkák, romantikus halászfalvak találhatóak itt

-ideális horvátországi nyaralóhely mindenkinek, a kisgyermekes családoktól az aktív pihenésre vágyókig

horvátországi-nyaralás-biserujkaKrk sziget előtt egy másfél kilométer hosszú híd (Krk-híd) található, a híd használata 30 kuna, melyet csak a befelé hajtáskor kell megfizetni. A 400 km2 alapterületű szigeten 68 település található, 17.000 fő lakja, a többség mezőgazdasági termelésből és turizmusból él. A sziget legmagasabb pontja az 569 méteres Obzova-csúcs. Krk különösen gazdag természeti szépségekben, barlangokat, hasadékokat fedezhetnek fel a túrázók, egyik legnépszerűbb látnivalója  a Biserujka-barlang Dobrinjénél. A 110 méter hosszú barlang legmélyebb pontja 12 méterre van a földfelszín alatt és 53 méterre a tengerszint alatt. Stalagmitok díszítik, a vékonyabbakat spagettinek becézik, melyeken keresztül víz csepeg. Ha belegondolunk, hogy egyetlen mm stalagtit kialakulásához közel 30 éven szükséges, az elénk táruló látvány egészen döbbenetes. Mivel egy ideig felügyelet nélkül hagyták a barlanogot, melyet 9 éve újítottak fel, a látogatók komoly károkat okoztak benne. Krk 54 barlangja közül ma csupán ez látogatható. A barlang faunájában megtalálhatóak a denevérek, csigák, pókok, százlábúak, de létezik egy igazán különleges rákfaj is, amely csak itt él. Neve, a Biserujka igazgyöngyöt jelent, melyet egy legendáról kapott, mely szerint egyszer a kalózok itt rejtették el kincseiket.
A csipkézett part öblei, homokos strandjai közül kiemelkedik a Soline-öböl, mely híres gyógyiszapjáról. A part mellett haladva rengeteg eldugott, zegzugos fürdőhelyet fedezhetünk fel. Érdemes felkeresni a horvátországi nyaralás alatt a Jezero és a Ponikva tavakat is. A fakókeselyű, ez a különleges és védett madár a sziget észak-keleti sziklás részén él, amely a szomszédos Privae-szigettel együtt két madárrezervátumnak ad otthont.

BÚVÁRKODÁS: Aki horvátországi nyaralása alatt búvárkodni szeretne, keresse fel Kkr városában a Tengeri buborék búvárközpontot, ahol magyar nyelven is beszélnek.

KERÉKPÁROZÁS: A látnivalókban gazdag Krk-sziget kerékpárral is felfedezhető. Hamarosan a 130 km hosszú „Szigeti transzverz” elnevezésű kerékpárút utolsó szakaszát is befejezik. Az utat jelzésekkel látták el és feltüntették a térképeken a GPS koordinátákat is. Az út a sziget legérdekesebb és legszebb területein vezet keresztül.


horvátországi nyaralás-krk óvárosaKrk városa 3000 lakosával a sziget központi települése, Curicum néven még a rómaiak alapították. Az 1100-as években az óváros köré bástyafalakat emeltek, majd a velencei uralom alatt, az 1400-as esztendőkben a kikötőbe is építettek egy ötszögletű bástyát. Az óvárost a kamplin bástya mellett épült városkapun áthaladva érhetjük el. A bástya falában a Frangepán címer maradványai és egy római sírkőmaradvány idézi a múltat. A Szent Quirinus bazilika két oldalkápolnájáról híres, melyek a XV. században épültek. A Frangepán vár a püspöki palota balján található, innen irányították a Frangepánok az egész szigetet. A várban a nyári szezonban számos koncert, kulturális esemény kerül megrendezésre. Június 4-én kulturális fesztivállal ünneplik a város védőszentjét, Szent Kvirint.


Aki valami igazán extra élményre vágyik horvátországi nyaralása alatt, annak a központi autóbusz pályaudvar melletti korcsolyapályát ajánljuk figyelmébe. A pálya valódi jéggel van borítva, igazi hűsítő élmény a nyári melegben. Augusztus 31-ig van nyitva, 45 perc korcsolyázás 60 kuna (korcsolyabérleti díj nincs).Stara Baska
Az Ivansko hegy alatt fekvő halászfalucska szinte teljesen elzárt a külvilágtól, még nem özönlötték el a turisták. Igazi paradicsom azoknak, akik érintetlen, nyugalmas strandokat keresnek.

horvátországi-nyaralás-baskaBaska
Krk szigetének déli részén fekszik Baska faluja egy hatalmas öbölben. Egyik legnagyobb vonzereje, hogy itt van Horvátország egyik legszebb strandja. 1908-ban nyílt meg az első strand Baskán, ma közel 30 hivatalos fürdőhely található itt. A Nagy Strand (más néven Vela Plaza) 1999-ben elnyerte az Európai Kék Zászló kitüntetést, 1800 méter hosszan terül el, partja kavicsos-homokos. Lassan mélyülő partja miatt ideális hely családosoknak, kisgyermekeseknek is. Lehetőség van kajak, kenu, vizibicikli, napernyő és napágy bérlésére is.
A település egészen régi múltra tekint vissza, a közeli barlangokban fellelt leletek arról tanúskodnak, hogy már az őskorban is lakott volt. kezdetben illírek lakták, később a rómaiak építettek ide egy kisebb erődöt, amit 1232-ből származó írásos emlék is jegyez. A település ezt követően bizánci fennhatóság alá került, végül a horvát király kapta meg.  A középkorban a Frangepánok irányították, és a Velencei Köztársaság része is volt. Mikor Velence elbukott, Baska Napóleonhoz, onnan pedig a Habsburg Birodalomhoz (és később az osztrák-magyar Monarchiához) tartozott. A két világháború alatt olasz és német tartomány lett, majd a II. világháború után Jugoszlávia fennhatóságához tartozott. 1990-ben került vissza ismét Horvátországhoz.
Baska nevezetessége a Baskai kőtábla,  melyet 1851-ben a jurandvori Szent Luca templomban fedeztek fel.  Az 1100-as évekből származó 8 mázsás kőtábla 2 méter széles, 1 méter magas, 13 sornyi szöveg áll rajta. A szöveg tartalmát tekintve adománylevél, Zvoniir király földadománya a Bencés apátságnak. Mivel ez a horvát nyelv legősibb írásos nyelvemléke, a zágrábi Horvát Tudományos Akadémiában őrzik. Másolata azonban megtekinthető a Szent Luca templomban, 2 kilométerre Baskától.


horvátországi nyaralás, malinskaMalinska negyed óra autóval Krk városából. Dús mediterrán erdejéről már a középkorban is híres volt. A széles öbölben fekvő településnek három hivatalos starandja és egy Paradicsomi út elnevezésű sétánya van. Az aktív kikapcsolódást keresők horvátországi nyaralásuk alatt itt lovagolhatnak, pentagonozhatnak, tenisz, minigolf, teke, bowling várja őket. malinska strandjainak nagy része betonozott, de találhatunk homokos, kavicsos partszakaszokat is. A vízisportok szerelmeseinek valódi paradicsom ez, különösen alkalmasak a vizek itt horvátországi búvárkodásra, vitorlázásra, horgászatra. Aki szórakozni is szeretne a nyaralás alatt, feltétlenül látogasson el ide, számos kulturális esemény, népies jellegű fesztivál és mulatság, vitorlásversenyek kerülnek megrendezésre Malinskán. Külöösen híres a malinskai táncfesztivál. A pezsgő éjszakai élet  fellegvára a Crossroad diszkó, és a Boa Nigh Club. Érdemes a sok étterem valamelyikében megkóstolni a horvát konyha specialitásait is. Ideális horvátországi nyaralóhely mindazoknak, akik kedvelik a pezsgő, változatos programokat és a jó infrastruktúrát.
horvátországi-nyaralás, kosljunPunat  a sziget második legnagyobb települése, 7 km-re fekszik Krk várostól. Óvárosában sétálgatva órákat el lehet tölteni a szűk utcácskákon bolyongva. Itt található az Észak-Adria egyik legjobb marinája, ezért főleg a vitorlázók szemében kedvelt nyaralóhely. Az öböl közepén fekszik Kosljun szigete, ahol egy ferences kolostor található. Hajótaxival megközelíthető a sziget, 2 Euro a jegy. A múzeumban történelmi gyűjtemény és numizmatikai kiállítás található. További érdekessége Kosljunnak, hogy csaknem 500 növényfaj él ezen a parányi területen.


horvátország nyaralás, siloŠilo a nyugalomra vágyók horvátországi nyaralóhelye. A Krk sziget keleti részén fekvő falu elérhető vitorlással is. A Stipanja-öböl védett a keleti és a déli szelektől, fekvése kifejezetten alkalmassá teszi strandolásra. Horvátországi nyaralásunk alatt is homokos, kavicsos és betonozott strandokon is fürdőzhetünk. A római villa maradványai felé tartva hamar elérhető a Murvenica-öböl is, ahol csodálatosan kristálytiszta a tengervíz. Silo-ban van posta és néhány kisebb üzlet, de nincs túl sok vendéglátóhely, ezért ha valaki pezsgő éjszakai életre vágyik, inkább Malinskára érdemes ellátogatnia.


nyaralás horvátországban, vrbnikVrbnik egy 48 méter magas sziklán fekvő, gyönyőrű mediterrán falucska. Több temploma is van, egyfajta spirituális központnak számít a régióban. Itt járva feltétlenül meg kell kóstolni a horvát borokat, majdnem mindegyik vendéglőnek saját bora van. Népszerű merülőhely a horvátországi búvárkodás kedvelőinek körében is, a tenger ezerféle színes és érdekes élőlénye felejthetetlen élménnyé teszi a merülést.