HORVÁTORSZÁGI BÚVÁRKODÁS


HORVÁTORSZÁGI VITORLÁZÁS


HORVÁTORSZÁGI APARTMANOK


Útikönyv

Jadrolinia kompjáratok

A horvátországi nyaralás során hasznos kompmenetrendek eléréséhez kattintson ide.

"International car ferry lines" címszó alatt a nemzetközi autószállító kompok menetrendjét találja. A Horvátországon belüli kompjáratok megtekintéséhez válaszza ki először a körzetet (District of Rijeka, District of Split,stb.) majd kattintson rá a kívánt útvonalra. Ne feledkezzen meg róla, hogy a dátumok nap, hónap, év sorrendben szerepelnek (pl. 31.05.2012=2012. május 31.)

Horvátország gasztronómiai érdekességei

GASZTRONÓMIA / horvátországi nyaralás

horvátországi nyaralás gasztronómiaÉTELEK: Horvátországnak nem csak a természeti képe és történelme változatos, hanem konyhája is. A történelem során sok nép élt együtt itt, és mind hozzájárult sajátos ízeivel ahhoz, hogy mára Horvátország kiválóan alkalmas a gasztronómiai turizmusra is. Legyen bár a betérő vendég egyszerű nyaralását töltő turista, vagy hivatásos ínyenc, biztos, hogy nem fog csalódni a horvát konyhában, mert valamennyi tájegységre jellemző a friss hozzávalók felhasználása. Az ország nagy részén családi gazdaságokban folyik a mezőgazdasági termelés, ezek pedig versenyképességük megőrzéséhez nagy hangsúlyt fektetnek a tiszta és minőségi alapanyagok termesztésére, hiszen mind a közegészségügy és gazdaság érdekeit, mind a turisták finnyásságát szem előtt kell tartsák. Nagy divatja van a biogazdálkodásnak is, sok boltban, piacon és étteremben találhatunk organikus eredetű élelmiszereket.
A területileg megosztott horvát konyha húsos, fűszeres étkei a középső és keleti tájakra jellemző, míg délen és a part menti régiókban a mediterrán hatás érvényesül, a tenger gyümölcsei és a tésztafélék uralják az étlapot.


Naturizmus Horvátországban

NATURIZMUS / horvátországi nyaralás

horvátországi nyaralásA nudizmus történelmi kezdetének számító esemény volt, mikor 1936-ban VIII. Edward mindössze koronaékszereit magán hagyva merült a tengerbe Rab-szigetén. Előzetesen természetesen az uralkodó külön engedélyt kért erre a hatóságoktól. Így kapta nevét az Angolpart a Kandarola-öbölben, ahol a sorsfordító esemény történt, melyet A meztelen király című musicalben is feldolgoztak.


Posta, telefonálás, internet Horvátországban

POSTA / horvátországi nyaralás

horvátországi nyaralás

A HPT Hrvatska postahivatalainak honlapján (www.posta.hr) tájékozódhatunk a legfrisebb postai szolgáltatások, levélküldemények díjszabásáról. A levelek és képeslapok feladása mellett vásárolhatunk telefonkártyát, küldhetünk faxot is horvátországi nyaralásunk alatt. A legtöbb újságárusnál (tisak) és bazárban vehetünk bélyeget (marka) és a felbélyegzett lapokat a sárga utcai postaládákba is bedobhajtjuk.

Sportolási és szórakozási lehetőségek Horvátországban

SPORTOLÁSI LEHETŐSÉGEK / horvátországi nyaralás

• VITORLÁZÁS: Horvátországi nyaralásunk során az Adria horvát részének szépségeit legjobban hajóról csodálhatjuk meg. Az Isztriától Dubrovnikig futó hosszúkás, sziklás szigetek igazi vitorlásparadicsommá változtatják a tájat. A horgonyzóhelyek szép, tiszta mély vize és a jó szelek az egész világról vonzzák a vitorlássport szerelmeseit. A part mentén közel 40 nagyobb jachtkikötő van, szinte minden nagyvárosnál lehorgonyozhatunk.