HORVÁTORSZÁGI BÚVÁRKODÁS


HORVÁTORSZÁGI VITORLÁZÁS


HORVÁTORSZÁGI APARTMANOK


Okmányok, beutazás Horvátországba, utazás az országon belül

1.OKMÁNYOK/BEUTAZÁS /  horvátországi nyaralás

horvátországi nyaralásHorvátországba magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal (a füzet alakú személyi igazolványt is elfogadják) utazhatnak be.
Horvátországi nyaraláskor a gépkocsival való beutazás esetén fel kell mutatni a vezetői engedélyt, a forgalmi engedélyt és a zöldkártyát, mely ingyenesen kiváltható a Magyar Autóklubnál (www.autoklub.hu). Autóval történő nyaralás,horvátországi országjárás előtt érdemes kiváltani az Okmányirodában a nemzetközi vezetői engedélyt (https://ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/nemzetkozivezetoeng.html).
Személyes poggyászra nem kell vámot fizetni, de az értékesebb műszaki cikkeket be kell jelenteni a vámnál. Külföldi valutakorlátozás nélkül be- és kivihető, a kuna 15 000-ben maximalizált.
Háziállat csak érvényes oltási könyvel vihető be az országba, az oltásokat a horvátországi nyaralás kezdete előtt legalább 15 nappal, maximum hat hónappal be kell adatni.A nem magyar állampolgárságú utazóknak tájékozódniuk kell, hogy a beutazáshoz szükségük van e vízumra. Erről a Horvát Nagykövetségen kaphatnak felvilágosítást, melynek elérhetősége:

Horvát Köztársaság Nagykövetsége - Budapest
Cím: 1065 Budapest, Munkácsy Mihály utca 15.
Telefon: 354-1315, 269-5854
Fax: 354-1319
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

A horvátországi múzeumok, színházak, fesztiválok látogatói érvényes diákigazolvány birtokában számíthatnak kedvezményes jegyvásárlási lehetőségre nyaralásuk során. Noha eltérő, hogy hol és milyen igazolást fogadnak el, aki biztosra akar menni, annak érdemes kiváltania a nemzetközi diákigazolványt (International Student Identiti Card, azaz ISIC), mert a nemzetközi szinten leginkább elfogadott okmány. Vészhelyzet esetén ez akár orvosi beavatkozáshoz is nyújt fedezetet. (http://www.statravel.hu/hu/static/isic-nemzetkozik_diak).

2. NAGYKÖVETSÉG/KONZULÁTUS /  horvátországi nyaralás

http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/CR/hu

Diplomáciai képviselet címe:
Magyar Köztársaság Nagykövetsége,

10000 Zagreb, Pantovčak 255-257.
Telefonszám: (00385) (1) 489-0900, (00385) (1) 489-0906
Fax: (00 385) (1) 457-9301
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Web: www.kulugyminiszterium.hu

3. UTAZÁS / horvátországi nyaralás

A: BEUTAZÁS

• REPÜLŐVEL: Budapestről Zágrábba és Splitbe utazhatunk repülővel horvátországi naralásunk során. Az aktuális repülőjegy kínálatról az alábbi linkre kattintva kaphatunk felvilágosítást: www.pelikan.hu vagy www.malev.hu
• AUTÓBUSSZAL: Aki horvátországi nyaralását busszal kívánja megtenni, az böngéssze át a Budapest-Pula-Porec vonal járatait: http://www.volan.hu/menetrmezo/675.pdf , a Budapest- Sibenik-Split-Makarska Dalmát expressz járatai: http://www.volan.hu/menetrmezo/676.pdf
• VONATTAL: Aki vonattal kíván Horvátországba beutazni, az a Budapest-Split vonalon teheti ezt meg:  http://www.mav-start.hu/res/1204_1205_adria_11.pdf, vagy
   http://www.mav-start.hu/utazas/kulfoldi_utazasi_ajanlatok.php?mid=1486cc36b836bc

B: UTAZÁS HORVÁTORSZÁGON BELÜL

 • REPÜLŐVEL: Horvátországban belföldi járatokat csak a Croatia Airlines üzemeltet: www.croatiaairlines.com .
 • AUTÓBUSSZAL: Horvátországban kitűnő a buszhálózat fejlettsége. Nyaralásunk alatt távolsági busszal szinte minden horvátországi területre el lehet jutni, sokszor naponta több járat is indul ugyanazon az útvonalon. Az horvátországi autóbuszok csak a megjelölt megállóhelyeken veszik fel az utasokat. Az árak társaságonként eltérőek. Mivel a díjszabás alapját a megtett kilométerek képezik, érdemes átgondolni, hogy a nyaralás alatt gyakran olcsóbban megtehető egy út expressz járattal, mint a kanyargós utakon lassabban közlekedővel. A csomagtérben elhelyezett poggyászokért néha külön is kell fizetni, de az árban benne van a biztosítás. A nagyobb autóbusz pályaudvarokon a jegypénztárban kell a jegyet megváltani, a főszezonban, nyaraláskor érdemes ezt előre megtenni, hogy biztosan legyen helyünk a zsúfolásig megtelt buszon. A pénztárak feletti táblák hirdetik, hogy melyik útvonalra szóló jegy váltható meg az adott kasszánál. A buszmenetrendekben feltüntetett vozi svaki dan jelentése: mindennap, a ne vozi ndejeljom ni praznikon azt jelenti, hogy vasár-és ünnepnapokon a járat nem közlekedik. Az horvátországi éjszakai járatokon ne számítsunk sok nyugalomra nyaralásunk során, sokszor egész éjjel égnek a lámpák és bömböl a zene. A két főbb autóbusztársaság honlapja: http://www.autotrans.hr és http://www.brioni.hr
 •  VASÚT: Horvátország vasúthálózata fejletlen. A 19. században tervezett vasúti pályák java része az Osztrák-Magyar Monarchiával való összeköttetést szolgálta. A horvátországi tengerpartokon szinte egyáltalán nincs vasút , Zágrábból is csak néhány város érhető el vasúti úton. A főbb vonalak Zágráb-Rijeka-Pula, Zágráb-Zadar-Sibenik-Split, Zágráb-Varasdin-Koprivnica, Zágráb-Osijek. A horvátországi vonatok lassabbak az autóbuszoknál, de kb. 15%-al olcsóbbak és kényelmesebbek. Nyaraláskor a menetjegyvásárlás során tájékozódni kell, hogy szükséges e helyjegyet is váltani. A menetrendekben a dolazak kifejezés érkezést jelent, az odlazak indulást, poslovni menetrend szerint járatot, brzi vagy ubranzi gyorsvonat, rezerviranje mjesta obvezatno helyjegy váltása kötelező, presjedanje átszállással, ne vozi nedjeljom i blagdanom vasár- és ünnepnapokon nem közlekedik, svako-dnevno naponta. http://www.hznet.hr/Default.aspx?sec=282
 • HAJÓVA: Bár a kompok drágábbak a buszoknál, sokkal kényelmesebbek és jobban megfelelnek a nyaralás támasztotta követelményeknek. Rijeka és Dubrovnik között egész évben közlekednek a Jadrolinija (www.jadrolinija.hr) kék-fehér kompjai. Megállnak a hajók Dugi Otokban, Zadarban, Splitben, Hvaron Stari Gradban, Korculán és Mljeten. A horvátországi nyaralásalatt a part menti kompokkal is megtehetünk rövidebb utakat is, pl. Splitből Stari Gradba, de így drágábban jön ki a jegy ára, mint ha helyi kompjáratot választanánk. Amennyiben átmenő jegyet vásárolunk, megszakíthatjuk utazásunkat bármelyik kikötőben, legföljebb egy hétre. Erről értesítenünk kell a hajó pénztárosát, aki érvényesíti jegyünket. A nagyobb szigetek között a Jadrolinija a következő útvonalakon közlekednek: Baska (Krk-sziget)-Lopar (Rab-sziget), Zadar-Preko (Ugljan-sziget), Split-Stari Grad (Hvar-sziget), Zadar-Mari-Losinj, Zadar-Dugi Otok, Split-Rogac, Split-Vis, Split- Vela Luka (Korcula-sziget), Dubrovnik-Sobra (Mljet-sziget). A vonalak többségén a nyári szezonon kívül jóval kevesebb hajó jár, ezért horvátországi nyaralásunk előtt tájékozódjunk az aktuális menetrendekről. A jegyet előre kell megvenni, mert a hajókon nincs jegypénztár. Személyszállító hajókat a Jadrolinija, a Miatours és a Dalamcijatourist is indít Splitből Bracra és Hvarra, valamint Zadarból Rijekába.
 • AUTÓVAL:  Az országba autóval való belépéshez szükséges a jármű forgalmi engedélye és a zöldkártya. Célszerű kiváltani a nemzetközi járművezetői engedélyt is. Ellenőrizni kell, hogy a biztosítási kártya kiterjed e Horvátországra is, és nem árt ezért felhívni az Autóklubot. A horvátországi benzinkutaknál ólmozott szuperbenzin, ólommentes benzin és gázolaj is kapható. Díjköteles autópálya szakasz a Zágráb környéki, Rijeka és az Isztiai-félsziget közti Ucka-alagút, a Slavonski Brodba vezető pálya, a Varazdintól a magyar határig tartó szakasz és a Krk-szigetére vezető híd. A part mellett kanyargó Adria-országút Olaszországtól Albániáig húzódik, telis tele kanyarokkal, part menti szakadékokkal. Ha a horvátországi nyaralásunk alatt a Dubrovniktól délkeletre, 56 kilométerre lévő Vitaljináig autózunk, elkanyarodhatunk Montenegro felé. A Horvát Autóklub Hrvatski Auto Klub HAK weblapja a www.hak.hr címen található. Segélykérő szám: 987. A nyaralás alatt vezessünk nagyon körültekintően és óvatosan, mert a horvátok szinte sportot űznek a gyorshajtásból és felelőtlen előzésből,  ennek köszönhetően a rendőrök is vadásznak a sebességhatár átlépőire, akiknek helyszíni bírságot kell fizetniük. Hosszú katonai konvojokat előzni kanyargós utakon tilos, ugyanez vonatkozik a lassú teherautók mögött felhalmozódott autósorra is.
  • AUTÓKÖLCSÖNZÉS: Ha horvátországi nyaralásunk során autót szeretnénk bérelni választhatjuk a nagy, nemzetközi kölcsönzők interneten akár előre is lefoglalható autóit, ezek előnye, hogy a kijelölt városokban bárhol visszaadhatjuk a bérelt kocsit. Horvátországban a helyi kölcsönzők viszont sokszor olcsóbbak. A legtöbb helyen megkövetelik, hogy legalább 21.életévét betöltse a bérlő, érvényes legalább egy éves jogosítvánnyal és bankkártyával rendelkezzen.
   KERÉKPÁR: a horvátországi nyaralás során a legkényelmesebb kerékpározási lehetőségek a viszonylag sík területeken vannak, például Mljeten vagy Mali Losinjon. A partvidéken és a belső területeken legyünk nagyon óvatosak, az utak sokszor csak kétsávosak és nagyon zsúfoltak.
  • HELYI KÖZLEKEDÉS: Horvátországban csak Zágrábban és Osijekben van kiterjedt villamoshálózat, a többi városban buszok közlekednek. Rijekában, Splitben, Zadarban és Dubrovnikban hétköznap nagyjából húszpercenként járnak buszok, hétvégente ritkábban. Ha nem az autóbuszon vesszük meg a jegyet, valamivel olcsóbb az újságosoknál és a jegyárus standokon. Számítsunk horvátországi naralásunk alatt arra,hogy a partmenti városok belterülete gyakran le van zárva a forgalom elől, ritkák a külvárosba menő járatok,a szigetekre is ez érvényes, mert a lakók többségének saját gépkocsija van.