HORVÁTORSZÁGI BÚVÁRKODÁS


HORVÁTORSZÁGI VITORLÁZÁS


HORVÁTORSZÁGI APARTMANOK


Útikönyv

Vásárlás, pénzváltás Horvátországban

PÉNZ/PÉNZVÁLTÁS / horvátországi nyaralás

horvátországi nyaralásHorvátország hivatalos fizetőeszköze a kuna, váltópénze a lipa. 1994-ben váltotta fel a horvát dínárt a kuna használata. A kuna nyestet jelent, a középkorban prémje értékes fizetőeszközül szolgált. A bankjegyeket nemzeti hősök arcképe díszíti. 
Horvátországi nyaralásunk során számíthatunk rá,hogy a legtöbb turistahelyen eurót is elfogadnak, de mindig váltsuk át az euróban feltüntetett árakat, mert előfordulhat, hogy magasabbak, mint a nemzeti valutában megjelöltek. A jelenlegi váltási árfolyamokról valutaváltó kalkulátorunkon keresztül tájékozódhatnak a nyaralásukat tervezők.
(www.megaport.hu/valuta.html)


Társadalom és életmód Horvátországban

TÁRSADALOM ÉS ÉLETMÓD / horvátországi nyaralás

horvátországi nyaraláshorvátországi nyaralásA horvátok saját véleménye szerint köztük és a bosnyákok között az a különbség, hogy ők a „Nyugathoz” tartozónak vallják magukat, míg a bosnyákokat a „Kelethez” sorolják. Történelme során Horvátország mindig próbált azonosulni Nyugat-Európával. A lakosság valamennyi rétegében él még az a nézet, hogy Horvátország az utolsó állomás Kelet előtt. A horvátok nagy része liberális, kozmopolita szemléletű és nem ellenséges a más nemzetiségűekkel szemben, bár adott esetben megjegyzik,  hogy a keleti területeken (Bosznia-Hercegovinában, Szerbiában, Montenegróban) élő honfitársaik „mások” az életmódjukat, étkezési szokásaikat, vallásgyakorlatukat, zenei ízlésüket illetően.

Állami ünnepek,nyitvatartás Horvátországban

ÁLLAMI ÜNNEPEK, EGYÉB ESEMÉNYEK / horvátországi  nyaralás

Horvátországi munkaszüneti napok:

• Január 1. Újév
• Január 6. Vízkereszt
• Március vagy április- Húsvét
• Május 1. A munka ünnepe
• Május 15. Bleiburg és a kálvária ünnepe
• Pünkösdöt követő 10. nap
• Június 22. Az antifasiszta felkelés napja (1941-ben e napon kezdődött a fasizmus elleni küzdelem az ellenállási mozgalom részéről)
• Június 25. Az állampolgárság ünnepe (az 1991-es horvát függetlenség kikiáltásának emléknapja)
• Augusztus 5. Nemzeti hálaadás napja
• Augusztus 15. Nagyboldogasszony napja
• Október 8. Függetlenség napja
• November 1. Mindenszentek napja
• December 25-26. Karácsony

Okmányok, beutazás Horvátországba, utazás az országon belül

1.OKMÁNYOK/BEUTAZÁS /  horvátországi nyaralás

horvátországi nyaralásHorvátországba magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal (a füzet alakú személyi igazolványt is elfogadják) utazhatnak be.
Horvátországi nyaraláskor a gépkocsival való beutazás esetén fel kell mutatni a vezetői engedélyt, a forgalmi engedélyt és a zöldkártyát, mely ingyenesen kiváltható a Magyar Autóklubnál (www.autoklub.hu). Autóval történő nyaralás,horvátországi országjárás előtt érdemes kiváltani az Okmányirodában a nemzetközi vezetői engedélyt (https://ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/nemzetkozivezetoeng.html).
Személyes poggyászra nem kell vámot fizetni, de az értékesebb műszaki cikkeket be kell jelenteni a vámnál. Külföldi valutakorlátozás nélkül be- és kivihető, a kuna 15 000-ben maximalizált.
Háziállat csak érvényes oltási könyvel vihető be az országba, az oltásokat a horvátországi nyaralás kezdete előtt legalább 15 nappal, maximum hat hónappal be kell adatni.