HORVÁTORSZÁGI BÚVÁRKODÁS


HORVÁTORSZÁGI VITORLÁZÁS


HORVÁTORSZÁGI APARTMANOK


Posta, telefonálás, internet Horvátországban

POSTA / horvátországi nyaralás

horvátországi nyaralás

A HPT Hrvatska postahivatalainak honlapján (www.posta.hr) tájékozódhatunk a legfrisebb postai szolgáltatások, levélküldemények díjszabásáról. A levelek és képeslapok feladása mellett vásárolhatunk telefonkártyát, küldhetünk faxot is horvátországi nyaralásunk alatt. A legtöbb újságárusnál (tisak) és bazárban vehetünk bélyeget (marka) és a felbélyegzett lapokat a sárga utcai postaládákba is bedobhajtjuk.

TELEFONÁLÁS / horvátországi nyaralás

Horvátország nemzetközi hívószáma 385. Ha külföldről telefonálunk, először ezt tárcsázzuk, majd a körzetszám következik, az előtte álló 0 nélkül, végül a hívott szám.
Az országon belüli telefonáláshoz először körzetszámot kell tárcsázni, ilyenkor azonban kell az első 0 is.
Ingyenesen hívható számok 060-nal kezdődnek.
09-el mobilszámok kezdődnek, ezek hívása drágább, mint a vonalasaké.
Külföldi hívás esetén érdemes a postára menni, vagy telefonfülkéből hívást indítani, mert a szállodákban magas kapcsolási díjat számíthatnak fel. A magánszállások árában nincs benne a telefonhasználat, de előfordul, hogy a házigazda megengedi, hogy használjuk egy-egy rövidebb híváshoz telefonját.
A Hungary Direct hívószáma 08-00-22-00-36, a magyar telefonkezelő kapcsolja a kívánt számot, majd utólag, itthon kell fizetnünk forintban. Nem minden szállodából lehet ingyen hívást kezdeményezni, ezért tájékozódjunk erről előzetesen.
Mivel egyre kevesebb érmével működő telefon van, a legtöbb helyen kártyát kell vásárolni. A kártyás hívások akár másfélszer drágábbak lehetnek a postán kezdeményezetteknél. A telefonkészülékeken a bal felső, zászlóval ellátott gomb megnyomása esetén a telefon angol nyelvű menüjét használhatjuk. A biztonság kedvéért nem árt itthon, indulás előtt egy nemzetközi telefonkártyát vásárolni, ezt úgy tudjuk használni, ha először a rajta feltüntetett hívószámot tárcsázzuk, majd megadjuk a kártyán található kódunkat és tárcsázzuk a kívánt telefonszámot. Ez azért praktikus, mert nem minden mobilkészülék áll át automatikusan roaming üzemmódba, illetve az akkumulátor lemerülése vagy a telefon elvesztése esetén is van lehetőségünk a hívásra.

A rendőrség hívószáma: 092.
A tűzoltóság hívószáma: 093
A mentők hívószáma: 094
Telefonközpont: 901

Mobiltelefonok:
Horvátországban GSM 900/1800 rendszert használnak, ez megegyezik a hazánkban is használatossal. Utazás előtt érdeklődjünk a mobilszolgáltatónknál, hogy hogyan és milyen díjszabás mellett használható Horvátországban a mobilkészülékünk.

INTERNET / horvátországi nyaralás


Akárcsak hazánkban, Horvátországban is rohamosan terjed az internet. Aki saját laptoppal utazik, az szerencsés esetben találhat WIFI-t, de a különböző régiók lefedettsége nagyon eltérő. Akinek fontos az internethasználat horvátországi nyaralása közben is, annak érdemes érdeklődni a szállásadónál foglalás előtt, hogy van e erre lehetőség. Az internetkávézók is egyre nagyobb számban nőnek, illetve a kávéházak, éttermek igyekeznek szolgáltatásaikat ingyenes WIFI-vel is kiegészíteni. Egyes utazási irodákban van lehetőség internethasználatra, de időben korlátozottak a lehetőségek.