HORVÁTORSZÁGI BÚVÁRKODÁS


HORVÁTORSZÁGI VITORLÁZÁS


HORVÁTORSZÁGI APARTMANOK


Sportolási és szórakozási lehetőségek Horvátországban

SPORTOLÁSI LEHETŐSÉGEK / horvátországi nyaralás

• VITORLÁZÁS: Horvátországi nyaralásunk során az Adria horvát részének szépségeit legjobban hajóról csodálhatjuk meg. Az Isztriától Dubrovnikig futó hosszúkás, sziklás szigetek igazi vitorlásparadicsommá változtatják a tájat. A horgonyzóhelyek szép, tiszta mély vize és a jó szelek az egész világról vonzzák a vitorlássport szerelmeseit. A part mentén közel 40 nagyobb jachtkikötő van, szinte minden nagyvárosnál lehorgonyozhatunk.

Részletes információkat a horvátországi nyaralás,horvátországi vitorlázás előtt a kikötőkről és nyitva tartásukról a Tengerhajózási Idegenforgalmi Szövetségtől kérhetünk (Udruzenje Nautickog Tourism). 51000 Rijeka, Bulevar Oslobodenja 23. Telefon: 051-09 130. Az Aderiatic Croatia a kikötők nagyjából felét képviseli (Tel.: 051-271 824). www.aci-club.hr. A horvátországi nyaralás,vitorlázás során külön engedély nélkül használhatóak a 3 métert nem meghaladó hosszúságú motoros, evezős, vitorlás járművek. Az ennél nagyobbakra engedélyt kell kérni, ehhez a hajó iratai, hajózási ismereteinket tanúsító okiratra és biztosítási kötvényre van szükségünk. Horvátországi nyaralás alatt vitorlásbérlésre is van lehetőség, akár üres hajót is kérhetünk, vagy kapitánnyal, személyzettel együtt is bérelhetőek vitorlázásra alkalmas hajók. Hasznos elolvasni a horvátországi vitorlázás iránt érdeklődőknek a Kossuth Kiadónál 2002-ben megjelent könyvet, melynek címe: Adriai hajózási kézikönyv-Horvátország.
 KAJAKOZÁS: Aki horvátországi nyaralására összehajtható tengeri kajakot visz, legszebb élményeit az Elafiti-szigetek és a Kornati-szigetek környékén szerezheti.
• TÚRÁZÁS: az aktív pihenésre, nyaralásra vágyók csodálatos túrákat szervezhetnek horvátországi nyaralásuk során a Paklenicai Nemzeti Park (Zadartól 40km északkeletre) bükkösei és szurdokai között. A nemzeti park bejáratához Starigradba akár busszal is eljuthatunk Zadarból. A Zágráb és Rijeka közt található Delnicétől 12 km-re nyugatra terül el a Risnjak Nemezeti Park Crni Lug mellett. Aktív nyaralásra, túrázásra a legalkalmasabb időszak késő tavasztól kora őszig terjed, mert a parkban hó is szokott esni. Az 1528 méter magas Veliki Risnjak csúcsra nagyjából két óra alatt lehet felérni a Bijela Vodica-i bejárattól. Csodálatos kilátás tárul szemünk elé horvátországi nyaralásunk alatt, ha megmásszuk az Orebic fölkött emelkedő Iliját, mely 961 méter magas, vagy a Makarskánál lévő Sveti Jurét, ahol 1762 méter magasból láthatjuk a kopár tengerparti tájat.
horvátországi nyaralás SZIKLAMÁSZÁS: A partvidék hegyeinek karsztos kőzetei nagyszerű lehetőségeket kínálnak azoknak,akik horvátországi nyaralásuk alatt a  sziklamászást is kipróbálnák. A Paklenicai Nemzeti Parkban csaknem 400 kialakított útvonal található, különböző nehézségi fokozatokkal. A téli sziklamászás során nem csak a terep nehézsége, hanem a metsző északkeleti szél, a bóra is nehezíti a mászást. Krk-szigetén Baska közelében és Brelában is népszerű mászófalak vannak, nyaralásunkat és a mászást itt akár strandolással is kombinálhatjuk. A makarskai Riviérán a Biokovo-hegy oldalában, Baska Vodától Makarskáig húzódó 200-400 méter hosszúságú útvonalak is a népszerű mászóhelyek közé tartoznak. A Horvát Hegymászó Szövetség elérhetőségei: www.hps.inet.hr .
• HULLÁMLOVAGLÁS: Horvátországi nyaralása során bárki kipróbálhatja a hullámlovaglást, a legtöbb partmenti üdülőhelyen működnek windsurf iskolák és kölcsönzők. A Brac-szigetén lévő Bolban gyűlnek össze a sport igazi nagymesterei. Itt a misztrál szél erős és egyenletes, áprilistól októberig szinte állandóan fúj. A horvátországi nyaralás alatt hullámlovaglásra legalkalmasabb időszak május vége-június eleje, illetve július vége-augusztus horvátországi nyaraláseleje. A szél délután fúj legerősebben és a az esti órákra lassan elcsendesedik.
 LABDARÚGÁS: A vallás mellett a horvátok identitásában  nagy szerepe van a labdarúgásnak is. A két legnépszerűbb csapat a Dinamo Zagreb és a Hajduk Split. A horvátországi mérkőzések alkalmával a két lelkes szurkolótábor, a fővárosi Bad Blue Boys és a spliti Tordica gyakran összetűzésbe kerül egymással. Nincs egyszerű dolga a politikusoknak sem a futball tekintetében és nem tanácsos arra törekedniük, hogy a futballrajongók érzelmeit a maguk javára fordítsák. Franjo Tudman is megtanulta ezt, a saját kárán, mikor Horvátországnak keresztelte át a nagy népszerűségnek örvendő dinamót. Csupán azt akarta, hogy az ország első csapatának neve ne a kommunizmusra emlékeztessen, hanem nemzeti érzelmeket képviseljen, mégis a horvát rajongók ekkor falfirkákkal írták tele az utcákat és keresetlen szavakkal adták elnökük tudtára véleményüket. A horvátországi csapat Tudman halála után kapta vissza nevét. Horvátországban a sportolóknak a nép rajongásának fogadása mellett az a szerep is jut, hogy hazájuk nehezen kivívott szabadságát hangoztassák világszerte. Davor Suker és Zvonimir Boban, a két híres futballsztár sokat tett azért, hogy elismertesse a nemzetközi közvéleménnyel a bosnyák háború miatt korábban elmarasztalt horvátokat.
• KOSÁRLABDA: A futball mellett a kosárlabda is nagy népszerűségnek örvend Horvátországban. Még ma is rendkívül népszerű az 1993-ban autóbalesetben elhunyt Drazen Petrovic, aki 1993-ban elsőként játszhatott az amerikai NBA-ban. A legsikeresebb horvát kosárlabdacsapat a Cibona, amely 11-szer nyerte meg a nemzeti bajnokságot és kétszer az Európa-bajnokságot.

SZÓRAKOZÁS / horvátországi nyaralás

horvátországi nyaralásMivel a kommunizmus alatt jelentősen támogatták a kultúrát, mai napig kedvező árúak az operaházak, operettszínházak,hangversenyek belépői. Télen több lehetőség van a színházlátogatásra és hangversenyre járásra, a rijekai, zágrábi és spliti operaházak főidénye októberben kezdődik és májusban zárul. Nyáron a horvátországi kulturális élet központjába a fesztiválok kerülnek. A Pulában található római amfiteátrumban sok neves külföldi művész is gyakorta lép fel. Dubrovnikban július-augusztus folyamán rendezik meg a nyári fesztivált, ahol hazai és nemzetközi művészek és karmesterek öregbítik a fesztivál hírnevét.
A nyaralásuk során könnyed szórakozás kedvelőit várják a szezonálisan nyitva tartó part menti diszkók és bárok. A főváros, Zagrab zenei miliője viszonylag fiatal, hiszen az 1990-es években, mikor a világ a techno zenétől harsogott, itt háború folyt. A még ma is működő híres Aquarius az elsők között nyitotta meg kapuit a szórakozni vágyók előtt. A város szélén található klub ma már élő legendának számít. www.aquarius.hr. A horvátországi nyaralás alatt egy zágrábi görbe estét érdemes egy sétával kezdeni, a Tkalciceván vagy a Bugovice utcánál. A sok kávézó valamelyikébe betérve gyülekeznek a helyiek is, akik itt várják be társaságukat, mivel a klubok kapui 22 óra után nyitnak. A legstílusosabb indítás a Kazalisna Kavanban (Tel.485 5851, Trg Marsala Tita) megalapozza az este fényét, ez a főváros legrégebbi kávéháza. Egész Horvátországban dívik a nosztalgikus kuba-láz, népszerűek a latin zenét játszó helyek. A Cadencában (Cadenca Coctail Bar Tel.: 487 2092) a leggazdagabbak csemetéi mulatnak, az a hír járja, itt gyűlnek össze Zágráb legszebb lányai és itt adják a legjobb Mojitos-t. A Sublink Cybercafé (www.sublink.hr) nem csak Internet-Freakek által kedvelt hely, egy olyan intézmény ez, ahol csak úgy összegyűlnek az emberek, amíg el nem kezdődik az éjszaka. 23 óra körül felforrósodik a levegő, akik nem az Aquariusba tartanak, hanem csak egy jót akarnak táncolni, azoknak jó választás a Tvornica egykori bálterme (Tvornica, Subiceba 2. Tel: 465 5007. www.corner.hr/tvornica) . A nagyon fiatalok és az alternatív irányzatok rajongói a Lapidarij (Habdelicéva 1. Tel.: 485 1936) boltíves pinceklubbjában féktelen hangulatban élvezhetik az Indie Acts és rockzene slágereit. A homoszexuálisok kedvelt szórakozóhelyei között szerepel az Aquarius is, de a Bacchusban (Trg krajla Tomislava 11. Tel.:  492 2218) vagy a Café Teatarban (Teslina 7. Tel.: 487 2190) is összefuthatunk a heteroszexuálisokkal keveredő melegekkel. Aki kizárólag homoszexuális környezetben kíván mulatni horvátországi nyaralása alatt, az a Badboyba (Ksaver 210. Tel.: 467 7501) menjen, de az a diszkó-bár valamivel kijjebb van a belvárostól. FIGYELEM! A zágrábi buszok és villamosok csak éjfélig közlekednek, az éjszakai járatok menetidejét és útvonalát megfejteni kívülállók számára szinte lehetetlen.
horvátországi nyaralásA tengerpart mentén van nagy tradíciója a nyári terasztáncnak, mely az egyik legjobb időtöltés lehet egy horvátországi nyaralás során. A helyi dallamokat és nemzetközi slágereket játszó zenekarokat a szállodák,  éttermek teraszain ültetik ki.
Ha viszont igazán meg akarjuk ismerni a helyi életérzést horvátországi nyaralásunk során, azt a kávéházakban tehetjük meg. Közép-Szlavóniában a bécsi hatás a kávéházi kultúrán is érződik, a disztingvált, magas pillérű kávéházakban elfogyasztott krémes és a frissen darált kávéból főzött kávé szent és sérthetetlen a főváros lakóinak szemében, az éttermekben bécsi szeletre és rétesre biztosan számíthatunk. Az utcák képét lapos kalapkát viselő, apró ölebeket sétáltató úrihölgyek képe tarkítja. Dalmácia mediterrán régiójában nem sokat adnak a zágrábiak merevségére. A fokhagyma és a hal hazájában a helyiek szívesen töltenek órákat a kávéházakban összegyűlve, hangosan csevegve, nevetgélve. Horvátországi nyaralásunk alkalmával az esti korzón sétálgatva megcsodálhatjuk a helyi aranyifjúság legújabb divathóbortjait, robogóikon száguldozva ijesztgetik a turistákat jó olasz szokás szerint.