HORVÁTORSZÁGI BÚVÁRKODÁS


HORVÁTORSZÁGI VITORLÁZÁS


HORVÁTORSZÁGI APARTMANOK


Vásárlás, pénzváltás Horvátországban

PÉNZ/PÉNZVÁLTÁS / horvátországi nyaralás

horvátországi nyaralásHorvátország hivatalos fizetőeszköze a kuna, váltópénze a lipa. 1994-ben váltotta fel a horvát dínárt a kuna használata. A kuna nyestet jelent, a középkorban prémje értékes fizetőeszközül szolgált. A bankjegyeket nemzeti hősök arcképe díszíti. 
Horvátországi nyaralásunk során számíthatunk rá,hogy a legtöbb turistahelyen eurót is elfogadnak, de mindig váltsuk át az euróban feltüntetett árakat, mert előfordulhat, hogy magasabbak, mint a nemzeti valutában megjelöltek. A jelenlegi váltási árfolyamokról valutaváltó kalkulátorunkon keresztül tájékozódhatnak a nyaralásukat tervezők.
(www.megaport.hu/valuta.html)Pénzváltásra több lehetőség is van, a bankokban, valutaváltókban, turisztikai irodákban. Váltás előtt kérdezzük meg, felszámolnak e külön jutalékot (comission) a váltásért. Pénzváltáshoz elkérhetik útlevelünket/ személyazonosságot igazoló okmányunkat. Míg a bankok általában díjmentesen váltanak, egyes helyeken 1-1,5% kezelési költséget számolnak fel. HOrvátországi nyaralás előtt ne feledjük: magyar forintot nem könnyű Horvátországban váltani, a nyaralásról hazaérkezve pedig az aprópénzt nem váltják be mindenhol. Kunát visszaváltani úgynevezett „kemény valutára” egyes helyeken csak a bankokban lehet, a korábbi valutavásárláskor kapott elismervény felmutatásával, biztató viszont, hogy egyre több Mjenjnacnica, azaz pénzváltó beváltja korlátozás nélkül.

 

ADÓK ÉS ÁFA-VISSZAIGÉNYLÉS /  horvátországi nyaralás

Azok, akik 500 KN fölötti értékben vásárolnak horvátországi nyaralásuk alatt, jogosultak 18%-os áfa visszaigénylésére a vásárlástól számított 6 hónapon belül. Ehhez a kereskedőnek ki kell töltenie egy hárompéldányos formanyomtatványt (Poreski cek), ezt a nyaralás végén, Horvátország elhagyásakor a vámhivatalban kell bemutatni. Ha visszaküldjük a lepecsételt példányt az üzletbe, átutalják bankszámlánkra a megfelelő összeget.
Ha a Tax Free Shopping, adómenetes vásárlás szolgáltatásait kívánjuk igénybe venni a nyaralás alatt, a rendszerbe bekapcsolódott üzletek valamelyikében kell vásárolnunk, a repülőtéren készpénzben fizetik vissza az adót 14%-os mértékben.
Ne feledjük, hogy az áfa és annak visszatérítése még újkeletű szolgáltatás Horvátországban és sok kereskedő nem készült fel rá, ezért ne lepődjünk meg, ha nem tartanak a szükséges nyomtatványokból.

VÁSÁRLÁS/ALKUDOZÁS/BORRAVALÓ / horvátországi nyaralás

horvátországi nyaraláshorvátországi nyaralásHorvátországban az üzletekben és a turisztikai irodákban a termékek és szolgáltatások ára rögzített, kevés lehetőség van alkudozásra. A piacokon azonban van lehetőség az árak leverésére, egy kis alkudozásra a nyaralásunk alatt beszerzendő szuvenírekre. Van, ahol kiírják az árakat, ahol ezt nem teszik meg, óvatosak legyünk, gyakran abból a megfontolásból kiindulva, hogy a külföldieknek több pénze van, magasabb áron próbálják a turistáknak értékesíteni a termékeket.
Az éttermekben az étlapon feltüntetett árak általában tartalmazzák a felszolgálás díját is, hacsak nem írják ki külön az étlapra, hoy nem így van. Ha horvátországi nyaralásunk alatt elégedettek vagyunk, adhatunk borravalót a bárokban, taxikban is, általában a számla 10 százalékával megegyező összeget szoktak pluszba fizetni. Az egész napos programokat vezető idegenvezetők szolgáltatásait is szokás borravalóval meghálálni.
A nagyobb üzletekben fizethetünk hitelkártyával, mielőtt elutazunk, érdeklődjünk bankunknál, elfogadják e hitelkártyánkat Horvátországban. Master Card vagy Cirrus kártyákról minden postahivatalban vehetünk fel pénzt a nyaralás alatt is, a bankautomaták Visa, Plus, Maestro, MasterCard, Cirrus, Diners Club kártyákkal használhatóak. Pénzfelvétel előtt lehetőség van nyelvválasztásra is az automaták menüjében.